Léčebné procedury

REHABILITACE

Individuální cvičení

APLIKACE: individuální cvičení pod vedením fyzioterapeuta zaměřené na problémy pohybového aparátu zjištěné při lékařském vyšetření
a kineziologickém rozboru. Cvičení probíhá v tělocvičně nebo bazénu.
INDIKACE: prevence, zpevnění svalového korzetu, úleva od bolestí, získání správných stereotypů, stavy předcházející operacím pohybového aparátu, stavy po operacích nejen pohybového aparátu.
KONTRAINDIKACE: akutní nemoci.

Cvičení skupinové

APLIKACE: skupinové cvičení pod vedením fyzioterapeuta se zaměřením na určité dovednosti (škola páteře, dechová cvičení, zpevnění svalů pánevního dna, (dechové, vertebrogenní aj.). Skupinové cvičení probíhá v tělocvičně nebo bazénu. Vhodná je konzultace s lékařem.
INDIKACE: zpevnění svalového korzetu, úleva od bolestí, získání správných stereotypů.
KONTRAINDIKACE: akutní nemoci.

Nordic Walking, terénní léčba

APLIKACE: kondiční pohybová aktivita se sportovními holemi pod vedením speciálně vyškoleného personálu. Vhodná je konzultace s lékařem.
INDIKACE: vhodná pro téměř všechny věkové a výkonnostní skupiny a jako prevence, zpevnění svalového korzetu, úleva od bolestí, získání správných stereotypů.
KONTRAINDIKACE: akutní nemoci.

Fyzikální terapie

Diadynamik

APLIKACE: dvě elektrody se aplikují na místo předepsané lékařem.
INDIKACE: svalové, kloubní i mimokloubní bolesti.
KONTRAINDIKACE: kardiostimulátor, hnisavé nemoci kůže, záněty žil, kovový implantát v dráze a další.

Interferenční, Tens, Träbertovy proudy

APLIKACE: elektrody se aplikují na místo předepsané lékařem.
INDIKACE: svalové, kloubní i mimokloubní bolesti.
KONTRAINDIKACE: kardiostimulátor, hnisavé nemoci kůže, záněty žil, gravidita, roztroušená skleróza, kovový implantát v dráze a další.

Distanční elektroléčba

APLIKACE: bezkontaktní elektroterapie, přechod mezi elektroterapií a magnetoterapií, kdy se využívá elektrické složky elektromagnetického pole. Aplikace je možná přes obvaz i sádru, je bez pocitů pacienta, el. proud vzniká v hloubce tkáně prostřednictvím elektromagnetické indukce.
INDIKACE: veškeré bolestivé stavy (artrózy, entezopatie, bolesti zad, zhmoždění aj.).
KONTRAINDIKACE: kardiostimulátor, epilepsie, hnisavé nemoci kůže, záněty žil, roztroušená skleróza, kovový implantát v dráze a další.

Magnetoterapie

APLIKACE: aplikátor či solenoid je umístěn dle přepisu lékaře.
INDIKACE: svalové, kloubní ale i mimokloubní bolesti, hojení ran, osteoporóza.
KONTRAINDIKACE: kardiostimulátor, menstruace, těhotenství, nádorové nemoci, některé psychické nemoci, epilepsie.

Ultrazvuk

APLIKACE: zdravotník po nanesení kontaktního média na předepsanou plochu lékařem pohybuje hlavicí ultrazvuku v označeném místě.
INDIKACE: svalové, kloubní i mimokloubní bolesti, hojení jizev.
KONTRAINDIKACE: kardiostimulátor, kovový implantát v dráze a další.

Laser

APLIKACE: laserovou sondou či scanerem je aplikován laserový paprsek s biostimulačním účinkem, lokalita dle předpisu lékaře.
INDIKACE: svalové, kloubní i mimokloubní bolesti, hojení jizev, akutní herpes zoster a další.
KONTRAINDIKACE: nádorové nemoci, epilepsie, období 4-6 měsíců po radioterapii.

EXTREMITéR (vakuoterapie)

APLIKACE: jedná se o pasivní cévní trénink, na končetinu působí střídající se přetlak a podtlak, dochází k protlačení zvýšeného množství krve žilami, zrychlení lymfodrenáže, nasátí krve do arteriálního řečiště a stimulaci rozvoje kolaterálního oběhu.
INDIKACE: trofické poruchy DKK, chronický lymfedém, poruchy prokrvení, funkční poruchy tepen, Raynaudova choroba, nemoci periferních nervů s předpokládanou účastí poruch cirkulace, kompresivní syndromy, diabetická polyneuropatie, poúrazové stavy spojené s otoky.
KONTRAINDIKACE: akutní trombózy a tromboflebitidy, rozsáhlé varixy, otoky kardiálního původu, krvácivé choroby a protizánětlivá léčba, hnisavé infekce, otevřené rány.

Fototerapie celotělová, lokální

APLIKACE: celotělová kabina nebo jen plosky nohou a dlaně.
INDIKACE: léčba chronické lupénky a dalších kožních nemocí.
KONTRAINDIKACE: akutní kožní nemoci.

Hřebenový zářič

APLIKACE: lokální hřebenový zářič k hojení lupénky na pokožce hlavy.
INDIKACE: lupénka na pokožce hlavy.
KONTRAINDIKACE: akutní kožní nemoci.

Kryoterapie lokální

APLIKACE: působení chladu je zacíleno na místo postižení použitím chladicích sáčků s gely absorbujícími chlad.
INDIKACE: svalové, kloubní i mimokloubní bolesti, otoky, stavy po úrazech.
KONTRAINDIKACE: chladové alergie, lokální omrzliny, poruchy arteriálního prokrvení, poruchy citlivosti, otevřené rány, hyperglobulinemie, morbus raynauld.

HC Cryo T-Shock

APLIKACE: kontrolovaná léčba chladem do -18 °C, zároveň umožňuje místní aplikaci tepla do 45 °C i kombinaci bezpečného a efektivního léčebného užití střídání chladu a tepla. Přístroj lze využít jak k léčebným účelům, tak i k neinvazivnímu kosmetickému ošetření pro omlazení pleti, ke zmírnění projevů celulitidy, ke zpevnění břicha, stehen, hýždí a boků spolu s redukcí podkožního tuku.
INDIKACE: prostředek mírnící bolest, snižující otoky a tlumící zánět. Akutní nebo chronické záněty pohybového aparátu, hematomy, bolesti kloubů, svalů a šlach.
KONTRAINDIKACE: kryoglobulinemie, chladová aglutinace nebo hemolýza, chladová urtica, chladová alergie, nedostatečná trofika tkání, poruchy mikrocirkulace, Raynaudova choroba, polyneuropatie a omrzliny.

Speciální terapie

Plynové injekce

APLIKACE: do podkoží je aplikováno subkutánní jehlou (stejnou se aplikuje například insulin) cca 20 ml kysličníku uhličitého, který po vstřebání způsobuje rozšíření drobných kapilár a vede ke zlepšení prokrvení dané oblasti. Nutná konzultace s lékařem.
INDIKACE: úleva od bolesti, svalového napětí, bolestí kloubů.
KONTRAINDIKACE: strach z aplikace.

AKUPUNKTURA

  • APLIKACE: speciálně vyškoleným lékařem jsou aplikovány jednorázové jehly do akupunkturních bodů na těle nebo na uchu. K aplikaci je možné využít i moxy.
  • INDIKACE: spadají do kompetence lékaře, který vždy musí léčbu posoudit.
  • KONTRAINDIKACE: individuální, mimo jiné stávající hormonální léčba.

Sauna

  • APLIKACE: sauna finského typu pro max. 4 osoby, k ochlazení se využívá studené sprchy či možnost napuštění malého ochlazovacího bazénku.
  • INDIKACE: otužování, prevence.
  • KONTRAINDIKACE: nemoci kardiovaskulárního systému, dušnost, aktivní zánětlivé nemoci, požití alkoholického nápoje před návštěvou sauny.